butter cake mix lemon zest n pewarna kuning telur perisa oren sunquick n pewarna oren perisa strawberry n pewarna merah perisa keladi n pewarna ungu pandan paste n pewarna hijau perisa blueberry n pewarna biru white chocolate bar ladyfingers biscuits (for decoration)
cara-cara :
1. masukkan butter cake mix dalam mixer beserta beberapa bahan yg telah ditulis dlm instruction packaging. sy prefer beli mix cake ni dekat kedai kek daripada beli dekat supermarket. sebabnya lebih murah dan sedap. 2. dah siap, bahagikan adunan td kedalam 6 mangkuk yg sama saiz. 3. setiap mangkuk td, letakkan perisa dan pewarna yg berbeza : mangkuk 1 : perisa oren sunquick dan pewarna oren mangkuk 2 : lemon zest dan pewarna kuning telur mangkuk 3 : perisa strawberry dan pewarna merah mangkuk 4 : perisa keladi dan pewarna ungu mangkuk 5 : pandan paste dan pewarna hijau mangkuk 6 : perisa blueberry dan pewarna biru satiap satu mangkuk tu, letakkan 2 sudu teh perisa dan 1 sudu teh pewarna. tp sy suggest korang try la rasa sikit once dah gaul2 tu sebab kadang2, some brand rasa dia kuat. letak sedikit dah cukup. some brand kena letak lebih sedikit. so ikut taste korang :) 4. dah bahagikan semua tu, masukkan dalam loyang. pastikan loyang sama saiz utk semua 6 adunan ni. letakkan butter di sekeliling loyang utk mengelakkan cake melekat pada loyang. macam sy, sy cuma ada 3 loyang bulat yg sama saiz. jadi buat berperingkat-peringkat. tips dan amaran : kalau korang guna 2 kali loyang tu, pastikan lepas dah bakar cake yg pertama, basuh loyang tu dulu dan sejukkan seketika. baru masukkan adunan yg lain dan bakar. ni utk mengelakkan adunan tu 'terkejut' n masak kat luar tp kat dalam tak masak. ada fahamm? 5. bila dah masak kesemua nya, biarkan cake2 tu sejuk. sementara tunggu cake tu sejuk, kita start buat double boiling utk white chocolate bar. 6. biasanya utk rainbow cake, org akan gunakan cream cheese frosting. tp sbb kat rumah kebetulan ada white chocolate aje, makanya sy gunakan white chocolate ni. lebih mudah dan tak perlu letak brg2 lain. sy gunakan brand, le bourne. a bit expensive than beryls, tp worth to buy dan tersangatlah sedapnye! 7. bila white chocolate dah cair, lapiskan kek tadi satu persatu dengan white chocolate. kiranya, kek-chocolate-kek-chocolate... sampai la habis. once dah habis layerkan satu persatu, tutup atas dan keliling cake tadi dgn lebihan white chocolate tu. pastikan buat cepat2 ye sbb white chocolate ni akan mengeras nanti. 8. letakkan deco disekeliling cake, boleh gunakan creativity korang. boleh gunakan chocolate rice, coffee powder, biscuits, sliced fruits n macam2! sy gunakan biscuits n sbb nak bagi biscuits tu hold the cake, sy ikat dgn kain ribbon. so kononnya bila nak potong kek kene bukak ribbon tu (ala2 rasmi event gituuu). hee. 9. siappp!
bahan2 :
ReplyDeletebutter cake mix
lemon zest n pewarna kuning telur
perisa oren sunquick n pewarna oren
perisa strawberry n pewarna merah
perisa keladi n pewarna ungu
pandan paste n pewarna hijau
perisa blueberry n pewarna biru
white chocolate bar
ladyfingers biscuits (for decoration)
cara-cara :
1. masukkan butter cake mix dalam mixer beserta
beberapa bahan yg telah ditulis dlm instruction packaging.
sy prefer beli mix cake ni dekat kedai kek daripada beli dekat supermarket.
sebabnya lebih murah dan sedap.
2. dah siap, bahagikan adunan td kedalam 6 mangkuk yg sama saiz.
3. setiap mangkuk td, letakkan perisa dan pewarna yg berbeza :
mangkuk 1 : perisa oren sunquick dan pewarna oren
mangkuk 2 : lemon zest dan pewarna kuning telur
mangkuk 3 : perisa strawberry dan pewarna merah
mangkuk 4 : perisa keladi dan pewarna ungu
mangkuk 5 : pandan paste dan pewarna hijau
mangkuk 6 : perisa blueberry dan pewarna biru
satiap satu mangkuk tu, letakkan 2 sudu teh perisa dan 1 sudu teh pewarna.
tp sy suggest korang try la rasa sikit once dah gaul2 tu sebab kadang2,
some brand rasa dia kuat. letak sedikit dah cukup. some brand kena letak lebih sedikit.
so ikut taste korang :)
4. dah bahagikan semua tu, masukkan dalam loyang.
pastikan loyang sama saiz utk semua 6 adunan ni. letakkan butter
di sekeliling loyang utk mengelakkan cake melekat pada loyang.
macam sy, sy cuma ada 3 loyang bulat yg sama saiz. jadi buat
berperingkat-peringkat.
tips dan amaran : kalau korang guna 2 kali loyang tu, pastikan lepas
dah bakar cake yg pertama, basuh loyang tu dulu dan sejukkan seketika.
baru masukkan adunan yg lain dan bakar. ni utk mengelakkan
adunan tu 'terkejut' n masak kat luar tp kat dalam tak masak. ada fahamm?
5. bila dah masak kesemua nya, biarkan cake2 tu sejuk. sementara
tunggu cake tu sejuk, kita start buat double boiling utk white chocolate bar.
6. biasanya utk rainbow cake, org akan gunakan cream cheese frosting. tp sbb
kat rumah kebetulan ada white chocolate aje, makanya sy gunakan white chocolate ni.
lebih mudah dan tak perlu letak brg2 lain. sy gunakan brand, le bourne.
a bit expensive than beryls, tp worth to buy dan tersangatlah sedapnye!
7. bila white chocolate dah cair, lapiskan kek tadi satu persatu
dengan white chocolate. kiranya, kek-chocolate-kek-chocolate...
sampai la habis. once dah habis layerkan satu persatu, tutup atas dan keliling
cake tadi dgn lebihan white chocolate tu.
pastikan buat cepat2 ye sbb white chocolate ni akan mengeras nanti.
8. letakkan deco disekeliling cake, boleh gunakan creativity korang.
boleh gunakan chocolate rice, coffee powder, biscuits, sliced fruits n macam2!
sy gunakan biscuits n sbb nak bagi biscuits tu hold the cake,
sy ikat dgn kain ribbon. so kononnya bila nak potong kek kene
bukak ribbon tu (ala2 rasmi event gituuu). hee.
9. siappp!