Wednesday, 11 July 2012

Rainbow cake lover


1 comment:

  1. bahan2 :

    butter cake mix
    lemon zest n pewarna kuning telur
    perisa oren sunquick n pewarna oren
    perisa strawberry n pewarna merah
    perisa keladi n pewarna ungu
    pandan paste n pewarna hijau
    perisa blueberry n pewarna biru
    white chocolate bar
    ladyfingers biscuits (for decoration)

    cara-cara :

    1. masukkan butter cake mix dalam mixer beserta
    beberapa bahan yg telah ditulis dlm instruction packaging.
    sy prefer beli mix cake ni dekat kedai kek daripada beli dekat supermarket.
    sebabnya lebih murah dan sedap.
    2. dah siap, bahagikan adunan td kedalam 6 mangkuk yg sama saiz.
    3. setiap mangkuk td, letakkan perisa dan pewarna yg berbeza :
    mangkuk 1 : perisa oren sunquick dan pewarna oren
    mangkuk 2 : lemon zest dan pewarna kuning telur
    mangkuk 3 : perisa strawberry dan pewarna merah
    mangkuk 4 : perisa keladi dan pewarna ungu
    mangkuk 5 : pandan paste dan pewarna hijau
    mangkuk 6 : perisa blueberry dan pewarna biru
    satiap satu mangkuk tu, letakkan 2 sudu teh perisa dan 1 sudu teh pewarna.
    tp sy suggest korang try la rasa sikit once dah gaul2 tu sebab kadang2,
    some brand rasa dia kuat. letak sedikit dah cukup. some brand kena letak lebih sedikit.
    so ikut taste korang :)
    4. dah bahagikan semua tu, masukkan dalam loyang.
    pastikan loyang sama saiz utk semua 6 adunan ni. letakkan butter
    di sekeliling loyang utk mengelakkan cake melekat pada loyang.
    macam sy, sy cuma ada 3 loyang bulat yg sama saiz. jadi buat
    berperingkat-peringkat.
    tips dan amaran : kalau korang guna 2 kali loyang tu, pastikan lepas
    dah bakar cake yg pertama, basuh loyang tu dulu dan sejukkan seketika.
    baru masukkan adunan yg lain dan bakar. ni utk mengelakkan
    adunan tu 'terkejut' n masak kat luar tp kat dalam tak masak. ada fahamm?
    5. bila dah masak kesemua nya, biarkan cake2 tu sejuk. sementara
    tunggu cake tu sejuk, kita start buat double boiling utk white chocolate bar.
    6. biasanya utk rainbow cake, org akan gunakan cream cheese frosting. tp sbb
    kat rumah kebetulan ada white chocolate aje, makanya sy gunakan white chocolate ni.
    lebih mudah dan tak perlu letak brg2 lain. sy gunakan brand, le bourne.
    a bit expensive than beryls, tp worth to buy dan tersangatlah sedapnye!
    7. bila white chocolate dah cair, lapiskan kek tadi satu persatu
    dengan white chocolate. kiranya, kek-chocolate-kek-chocolate...
    sampai la habis. once dah habis layerkan satu persatu, tutup atas dan keliling
    cake tadi dgn lebihan white chocolate tu.
    pastikan buat cepat2 ye sbb white chocolate ni akan mengeras nanti.
    8. letakkan deco disekeliling cake, boleh gunakan creativity korang.
    boleh gunakan chocolate rice, coffee powder, biscuits, sliced fruits n macam2!
    sy gunakan biscuits n sbb nak bagi biscuits tu hold the cake,
    sy ikat dgn kain ribbon. so kononnya bila nak potong kek kene
    bukak ribbon tu (ala2 rasmi event gituuu). hee.
    9. siappp!

    ReplyDelete